UTBILDNINGSCENTRET I LIMINGO

  • finns i Limingo, 25 km söder om Uleåborg
  • 34 (+ 2) platser
  • särskild omsorg: Joukola (4 + 1) och Parkki (4 + 1)
  • krävande fostran (avdelningsvård): Amiko (5), Mäkelä (5), Veikkonen (5) och Ritola (4)
  • krävande fostran (att bli självständig): Johtola (6)
  • skola: Kylliälän koulu
  • 64 yrkesutbildade personer inom det sociala området, hälsovård och undervisning

Verksamhetens grundpelare är särskild omsorg, som för många unga utgör startpunkten vid placering utom hemmet. Perioden av särskild omsorg fokuserar på att stabilisera den ungas psykiska välbefinnande och att göra en bedömning av den totala situationen. Tack vare perioden börjar den unga vanligen må så mycket bättre att det är möjligt att återgå till en normal vardag.

 

Inom både särskild omsorg och krävande fostran har varje ung person två egenvårdare. Egenvårdarna har särskilt hand om den ungas angelägenheter. När man gör saker tillsammans, ger handledning i vardagen och utför familjearbete, fördjupas interaktionen med den unga. Det leder till att man kan glädjas tillsammans åt bra saker, ge tröst under dåliga dagar och ge stöd när någon svårighet förutsätter en förändring. Det är inte enbart egenvårdarna som sköter den ungas angelägenheter, utan alla medlemmar i teamet har hand om alla unga under sina arbetspass. Utbildningscentret har också specialarbetare som stödjer den ungas utveckling, nämligen en specialist inom barn- och ungdomspsykiatri, en psykolog, en specialsjukskötare och en socialarbetare. Dessa specialarbetare bildar ett multiprofessionellt team. Det multiprofessionella teamet delar kunskap, färdigheter, uppgifter och erfarenheter för att nå ett gemensamt mål tillsammans med den unga och familjen.

 

Vid utbildningscentret i Limingo finns Kylliälän koulu. Där planeras skolgången individuellt för var och en. Huvudskolan har tre undervisningsgrupper och bägge avdelningarna för särskild omsorg har egna grupper. Varje undervisningsgrupp har en speciallärare. Utöver det har skolan tre skolgångsbiträden. Förutom själva skolgången ordnar skolan utflykter och lägerskolor, och eleverna deltar i både idrotts- och kulturevenemang.

 

De unga har mångsidiga fritidsmöjligheter. Populära aktiviteter är att träna på gym, göra musik i musikstudion och spela innebandy. Dessutom finns det möjlighet att klättra på idrottssalens klättervägg, spela biljard, åka skridsko, spela ishockey och kasta frisbee på frisbeegolfbanan som finns på gården. Många unga är med i lokala idrottsföreningar för exempelvis fotboll eller dans. I Limingo finns också Rantakylä rekreationsområde där man kan simma, jogga, göra utflykter eller till exempel åka skidor på vintern. Enheten har utvecklat ett system för kvalitetsledning (Kartta), där den unga och den ungas välbefinnande står i fokus. Systemet är ett dagligt redskap som ger all den hjälp som behövs för en högklassig, öppen, säker och smidig verksamhet. I systemet utvecklas verksamheten bland annat genom klientfeedback och initiativ. De unga och föräldrarna kan komma med initiativ och ge feedback som alltid behandlas i ledningsgruppen.

© Valtion koulukodit 2019

Ulkoasu ja toteutus Dippi Design