Tarinoita kohti
Vuorossa oli Lagmansgårdenin ja Limingan koulukodit. Bussiin hyppäävien jälleennäkeminen oli sykähdyttävä. Sen verran upea kokemus oli ensimmäinen tourneepäivä Vuorelassa, mitä muisteltiinkin arvokkaana ja tärkeänä. Tällä näkökulmalla oli hyvä lähteä liikenteeseen kohti pohjoista. Jokaisen yksikön päivä suunnitellaan huolellisesti yhteistyössä hoidon, kasvatuksen ja opetuksen kanssa. Koulukotien erinomaiset järjestelyt mahdollistivat oppilaiden kohtaamisen. Oppilaat kertoivat laajasti ja yksityiskohtaisestikin omia tarinoitaan, joiden kautta saimme näkökulmia siihen mitä voisimme tehdä vielä vähän paremmin.
Miten tää kaikki vaikuttaa mun tulevaisuuteen?
Moni nuorista pohti eri näkökulmista omaa tulevaisuuttaan. Luottamuksellinen keskustelu on mahdollista, kun aikuisella on aikaa ja tahtoa kohdata, kuulla ja pysähtyä. Lempeä ja arvostava uteliaisuus luovat siltaa yhteiseen hetkeen, jossa nuori saa ajatella ja pysähtyä tarinansa äärelle yhä uudelleen ja uudelleen. Aikuisen väsymättömällä ja arvostavalla otteella voidaan turvallisesti matkata hetkiin, jotka ovat jääneet nuorta mietityttämään. Yksi nuori mietti, mistä oli jäänyt rikosrekisteriin merkintä ja mitä tapahtuu sijaishuollon jälkeen. Nuoren kanssa myös pohdittiin, miten voi saada yhteyden kadotettuihin sukulaisiin ja miten sitten toimitaan, jos kukaan ei haluakaan tavata.
Totesimme yhteistuumin, että näitä kysymyksiä ja keskustelujen tarvetta on tärkeä tunnistaa, jotta nuori voi suunnata ajatteluaan kohti tulevaisuuttaan. Yhteistä työtä tarvitaan yhteistyön lisäksi, jotta nuori voi saada tukea oman ajattelun huomaamiseen, ajoittain sen uudelleen määrittelyyn ja oman tarinansa kirjoittamiseen. Aina on mahdollisuus valita ja luoda uusia omannäköisiä, itseä kannattelevia muistoja.
”Place to Be”
Monella bussissa matkaavalla oli perillä tuttuja kasvoja nuorten joukossa. Kohtaamiset ovat tärkeitä, korjaaviakin hetkiä. Näitä elettiin todeksi niin nuorten kuin aikuistenkin osalta. Kiertueella saatiin konkreettisia tarinoita siitä, miten paljon myönteistä muutosta on sijoituksen aikana tapahtunut. Olemme osana systeemiä, jonka vaikutustavoitteet täyttyvät, kun teemme tietoisesti yhteistä työtä ja ymmärrämme jopa puolen sekunnin katseen olevan merkityksellinen kokemuksen syntymisessä.
Nuorten avoimuus oli koskettavaa ja pysäyttävää. Tuntui siltä, että dialogia käytiin ilman ammattiroolien sanoittamista tunteella ja suurella inhimillisyydellä. Kokkolan poliisin sanoin: ” Toivoisin pystyväni viemään jokaiselle poliisille sen tunteen, joka minulla oli tänään. Jotta muistaisimme, ettei kaikki ole heti nähtävissä ensimmäisessä kohtaamisessa. ” Bussissa matkanneiden reflektioista voi koota vahvan toivon ja toiveikkuuden kokemuksen. Tämä koettiin todeksi, kun oppilas totesi päivän jälkeen: ”Tämä oli upea päivä, Place to be.”
Ymmärrämme toisiamme paremmin, kun tällaisia hetkiä on enemmän. Bussin väki on suunnattoman kiitollinen yhteisestä työstä ja sydämellä ajattelusta. Bussitourneen tavoitteena on myös ennaltaehkäistä kiusaamista ja se on mahdollista, kun jokaiselle annetaan tilaisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään. Kiitos Lagmansgården, Limingan koulutuskeskus ja bussitourneen väki. Tää on joka lailla niin magee juttu.
Bussimatkassa oli mukana tällä kertaa:
Helsingin poliisilaitoksen nuorisoryhmä, Kokkolan, Itä-Uudenmaan ja Helsingin poliisilaitosten ennalta estävä toiminta, Helsingin lastensuojelun Toivo-tiimi, Pietarsaaren etsivänuorisotyö Aftereight, Oulun kaupungin Nurri- ja Turvallinen Oulu-hankkeiden nuorisotyö, Aseman Lapset ry:n Ripa- ja Pasila-hankkeet sekä Löytävä nuorisotyö & Walkers-bussi.
Bussitourin logosta ja oppilaiden taidepajasta on vastannut graffititaiteilija Hende (Pete Nieminen) & Limingan koulukodissa vetovoimana olleesta Rap-pajasta vastasti oululainen räppäri Stepa. Kiertuepaidat on toteutettu yhteistyössä Osuma Streetwear, Nina Kuukari ja Pete Nieminen.
Koulukodeissa kohtasimme nuorten lisäksi koulukotien koulun opetuksen ja hoidon moniammatillista henkilökuntaa. Lagiksen johtaja ja reksi myös napattiin kiertueelle mukaan Liminkaan!
Järjestäjät: Valtion koulukodit & Aseman Lapset ry:n Palvelujen pirunpolskasta nuorten nuotteihin -tutkimushanke
Lämmöllä, Tiina, Julia ja Heikki
Lisätietoja: