Ajattelun taitojen vahvistaminen taiteen keinoin – Fresh Together, kunnioittava yhdessä toimiminen.

Valtion koulukodit - Ajattelun taitojen vahvistaminen taiteen keinoin

Valtion koulukodissa keskitytään ajattelutaitojen vahvistamiseen kiusaamisen ehkäisemiseksi kaikissa yksiköissä. Oppitunneilla toteutetaan monialainen oppimiskokonaisuus, ”Fresh Together -kunnioittava yhdessä toimiminen”. Tavoitteena on vahvistaa nuorten käsitystä omista taidoistaan ja pystyvyydestään. Myönteisten kokemusten kautta voidaan vahvistaa sosiaalisia taitoja sekä jäsentää onnistumisten kokemusten kautta uskoa omaan myönteiseen itseilmaisun kierteeseen. Suunnittelu sai alkunsa nuorten toiveista ja siksi painottuminen katutaiteeseen ja Rapin maailmaan oli tärkeä.

Vuorelan koulukodissa pysähdyttiin 15.-17.3. oman ajattelun, auttamisen, yksinäisyyden, kiusatuksi tulemisen, hyvän elämän ja myötätunnon teemoihin. Näitä syvennettiin rapin lyriikoissa sekä maalatuissa graffiteissa päivien aikana.

 

Strong – osaan ja pystyn!

Osallistuminen saattoi olla jännittävä juttu monelle ja turvallisempaa olikin ensin jopa kieltäytyä tekemisestä. Ja mitä tapahtuikaan? Uppoutumista, syventymistä ja paneutumista. Lyriikat taittuivat hymyilyn, lymyilyn ja nättien tähtien kautta kohti kesää. Kuvat seiniin kertoi omasta vahvuudesta, taidosta tunnistaa ja tehdä näkyväksi omaa ajattelua. Rohkeus ja lopulta tyytyväisyys omaan itseen sekä tekemiseen oli ilmeistä ja loi onnistumisia yli omien odotusten.

Kolmen päivän jakso kiinnitti monen monta hyvää hetkeä, kokemusta kyvykkyydestä ja yhdessä toimimisesta. Toiminnallisuus ja taide saivat muutosta jopa hetkiin, jolloin koulun käyminen on tuntunut ylitsepääsemättömältä. Maali iskeytyi juuri oikeisiin kohtiin ja teki näkyväksi käsillä olevan hetken. Musan biitti sai pään taipumaan rytmissä ja olemaan osallisena itselle tärkeissä hetkissä, jonka oppilas kirjoitti osaksi omaa runoaan:

”Minä olen luokkahuoneessa se ujo. Jos minulla ois koira, sen nimi ois Runo.
Edessä meil kaikilla on elämä, vaikka vaikeaa on ei mun tarvi pelätä.”

Koulupäivissä opettajina toimivat graffititaitelija Hende, Pete Nieminen, räppäri Stepa. Mukana olivat myös kuvataiteilija Nina Kuukari sekä Mimmit räppää -ryhmän tuottaja Jessica Jonsson-Palmroth. Projektissa mukana dokumentoimassa valokuvaaja Ville-Veikko Niemelä /TuplaVee- tuotannot.

Ensi viikolla lisää nuorten omista kokemuksista.
Kiitos oppilaat, taiteilijat ja Vuorelan porukka.