Koulukotibussitournee Sairilassa – Rakastan, rakastan.

”Asioilla ei ole merkitystä ennen kuin niille annetaan merkitystä. Kiitos, että annoitte aikaanne näille nuorille ja teitte tästä merkityksellistä.”  Näin totesi eräs koulukotibussipäivään osallistunut.

Koulukodeissa kohtasimme nuorten lisäksi koulukotien koulun opetuksen ja hoidon moniammatillista henkilökuntaa. Tällä viikolla koulukotibussitournee suuntasi kohti Mikkeliä, Sairilan koulukotia. Matkaan osallistuneet aikuiset olivat jo toisilleen tuttuja, sillä tämä oli neljäs yhteinen matkamme. Osaltaan aikuiset jo tiesivät mitä päivä toisi tullessaan, mutta silti tunnelma bussissa oli aamulla odottavan jännittynyt.  Jokainen matkalle lähtenyt tietää sen, että vaikka päivän ohjelma onkin mietitty etukäteen, astumme jokaiseen hetkeen tietämättöminä – valmiina ottamaan vastaan ja luomaan yhteistä todellisuutta sen pohjalta mitä paikalla olevat nuoret sanoittavat.

Keskustelimme työpajoissa nuorten kanssa hengailusta, turvallisista ja turvattomista paikoista. Hatkailusta, päihteistä, rikoksista, unelmista, haaveista. Joimme välillä kaakaota vaahtokarkeilla, tuijottelimme kynttilän valoa ja olimme hiljaa. Maalailimme graffitteja mukeihin ja osa nuorista osallistui sanoittamaan ajatuksiaan rap-pajassa. Nuoret myös toivat esille kuulluksi tulemattomuutta – niin tämän päivän aikana kuin arjessa koulukodissa sekä muissa ympäristöissä.

Kohtaaminen

Päivän aikana kohtasimme jälleen upeita nuoria, joilla jokaisella oli oma elämäntarinansa kerrottavanaan. Meidän aikuisten tehtävänämme oli kuunnella. Kuulluksi tuleminen on meille jokaiselle yksi perustarpeista. Kuunteleminen on avain tuen antamiseen. Kun me aikuiset saamme luotua luottamuksen tilan, voimme kuulla sellaisia tunteita ja ajatuksia, jotka muuten saattaisivat jäädä kertomatta. Aikuisen on nähtävä vaivaa yhteyden luomiseen hetkestä toiseen aina ja yhä uudelleen. Aikuisen sinnikkyys tässä luo turvaa, jossa nuori voi levätä omien ajatusten kera. Tilan antaminen, hiljaa oleminen ja kannattelu ovat tärkeitä dialogia ruokkivia asioita. Ja kun nämä toteutuvat, luottamuksen silta rakentuu askel kerrallaan.

Vahvistuminen

Jokaisesta kohtaamisesta syntyy kokemus, halusimme sitä tai emme. Aina tätä emme tiedosta, mutta mitä useammin sen tiedostamme, voimme ymmärtää merkityksiä, joita kohtaamisista syntyy. Annamme kokemuksille merkityksen, mikä pohjautuu taas aikaisempiin kokemuksiin sekä tekijöihin, joista käsillä oleva hetki koostuu.  Monivaiheista, mutta hyvin tärkeää, jonka myös koimme todeksi Sairilan päivässä käydessämme keskusteluja nuorten kanssa. Keskustelujen vahvistama voima oli merkittävä niin nuorille kuin aikuisillekin.

Oppiminen

Tämän bussitourneen on erottanut monesta muusta vuorovaikutustilanteesta se, aikuisten ainoa tavoite on pysähtyä, kuulla ja kuunnella nuoria.  Usein meillä aikuisilla on vuorovaikutustilanteissa jokin päämäärä tai haluamme innokkaasti tuoda omaa mielipidettämme esiin asioiden edistämiseksi. Kaikilla on ollut yhteinen tahto ja kiinnostus oppia nuoren kertomasta. Ja uskommekin, että juuri siksi olemme tavoittaneet hyvin henkilökohtaisia tarinoita elämästä. Me aikuiset olemme havahtuneet jälleen nuorten haluun puhua. He ovat valmiita puhumaan ja kertomaan omista kokemuksistaan, kun me aikuiset olemme valmiita kuuntelemaan ja olemaan lähellä.

Kun nuorelle iski väsy ja levoton olo, koulunkäynninohjaaja totesi lempeästi: ”Rakastan, rakastan.” Meni hetki ja jo helpotti.

Sairilassa kuulimme Anja Porion ja Irja Askolan kirjoittamasta kirjasta Lasinen lapsuus (2002) runon

Aikuisen nälkä.

Aikuisen nälkä
niin yksinkertainen oireyhtymä
hakkaajalla ja narkkarilla
samoin hiljaisella ja aralla

Saada istua aikuisen lähellä
jutella asioita
kysyä neuvoa
kokea välittämistä
Eivät nuoret mahdottomia pyydä!

Mitä sinä kuulet tänään ja millaiselle hetkelle sinä luot merkityksen?

Bussikiertueella oli mukana tällä kertaa: Helsingin poliisilaitoksen nuorisoryhmä, Helsingin poliisilaitosten ennalta estävä toiminta, Itä-Suomen poliisilaitoksen ennalta estävä toiminta, Helsingin lastensuojelun Toivo-tiimi, Mikkelin nuorisopalveluiden jalkautuva ja etsivä nuorisotyö sekä Ankkurin nuorisotyö, Aseman Lapset ry:n Ripa- ja Pasila-hankkeet sekä Löytävä nuorisotyö & Walkers-bussi.

Bussitourin taidepajasta on vastannut graffititaiteilija Hende, Pete Nieminen & Rap-pajasta vastasi tällä kertaa Kimmo Gustafsson. Kiertuepaitojen logon suunnittelu Hende, Pete Nieminen, toteutus Nina Kuukari ja Osuma Streetwear.

Järjestäjät: Valtion koulukodit & Aseman Lapset ry:n Palvelujen pirunpolskasta nuorten nuotteihin -tutkimushanke

Lämmöllä Sairilasta  Julia, Tiina ja Maria

 

Lisätietoja:

Valtion koulukodit
Tiina Korpela-Liimatainen & Kaisa Lepola

Valtion koulukodit logo

Aseman Lapset ry
Julia Saarholm & Heikki Turkka