Nuorten väkivaltainen käyttäytyminen puhuttaa sekä koulukodeissa että laajemmin yhteiskunnassa. Vakavaan väkivaltaan syyllistyneiden nuorten tehokas hoito on osoittautunut vaikeaksi. CFT+VR -hanke yhdistää myötätuntokeskeisen yksilöterapian virtuaalitodellisuudessa tapahtuvaan taitoharjoitteluun. Alustavien tulosten perusteella tämä uusi hoitomalli on varsin lupaava uusi avaus, josta myös nuoret ovat kiinnostuneita.
Aggressio ei ole sama asia kuin väkivalta
Aggressio on tunne, jota esiintyy ajoittain meillä kaikilla. Tunne sinänsä ei ole hyvä eikä paha, vaan biologinen tosiasia. Omien tunteiden näkymistä käyttäytymisen tasolla on sen sijaan mahdollista hallita ja myös harjoitella. Empatia ja myötätunto muita ihmisiä kohtaan ovat tärkeitä väkivaltaista käyttäytymistä hillitseviä mekanismeja.
Psychopathy.comp on kehitetty laitoksessa asuville väkivaltaisille nuorille miehille, joilla on puutteellinen empatiakyky. Siinä antisosiaalinen käyttäytyminen ja tunnekylmät piirteet nähdään sopeutumisena karuun kasvuympäristöön. Hoidon tavoitteena on lisätä ymmärrystä omasta käyttäytymisestä ja vahvistaa myötätuntoa sekä itseä että muita ihmisiä kohtaan. Myötätunnon lisääntyminen ehkäisee väkivaltaista käyttäytymistä. Malli vaikuttaa ensimmäisten julkaistujen tulosten perusteella tehokkaalta.
Ilman motivaatiota ei ole aitoa muutosta
Käyttäytymisen muutoksen taustalla on aina oltava aito motivaatio. Ilman motivaatiota hyvästäkin hoidosta tulee pahimmillaan teatteria, jossa nuori esittää jonkinlaista parannuksen tekijän roolia, ja terapeutti esittää uskovansa muutokseen. Näytelmän taustalla voivat vaikuttaa esimerkiksi hoitoon osallistumisen avulla saavutettavat henkilökohtaiset edut, puolin ja toisin. Joissain tapauksissa tällainenkin lähtötilanne saattaa ikään kuin vahingossa johtaa hyvään lopputulokseen. Lienee kuitenkin selvää, että valtaosassa näin rakentuneita hoitosuhteita tulokset jäävät varsin vaatimattomiksi.
Haitallisen käyttäytymisen, aggression ja ylipäänsä tunteiden käsittelyn avuksi nuorille on koulukodeissa tarjottu monen tyyppisiä menetelmiä. Käytösoireilevilla pojilla on kuitenkin usein kielellisiä haasteita ja tunteiden käsittelyn vaikeuksia, ja psykoterapian teho jää usein vaatimattomaksi. Ryhmämenetelmissä vaarana on negatiivinen mallioppiminen. Mitä siis tilalle? Yksi keino on pyrkiä lähestymään asiaa nuoren näkökulmasta.
Digi kiinnostaa
Tämän päivän nuorten elämä on pitkälti digitaalista: monet pelaavat erilaisia pelejä ja yhteydenpito kavereihin tapahtuu verkossa. Digimaailma ja siellä toimiminen on nuorille luontevaa. Virtuaalitodellisuus (VR) on erityisen jännittävä digitaalinen ympäristö, joka tarjoaa lupaavia mahdollisuuksia myös muuhun kuin viihteeseen.
VR perustuu päähän puettaviin laseihin, joihin voidaan projisoida digitaalista sisältöä. Avaintermi on immersio, eli lasit päässä henkilö kokee vahvasti olevansa hänelle projisoidussa tilanteessa. Materiaali voi olla tietokoneella luotua tai esimerkiksi 360-asteen kameralla aidoissa ympäristöissä kuvattua. VR-tekniikan hyödyntämisessä mielenterveystyössä on jo saatu hyviä tuloksia määräkohteisten pelkojen (esim. korkeat paikat, erilaiset eläimet, sosiaaliset tilanteet) kanssa työskentelyssä. Aggression hallinnassa VR-tekniikkaa ei ole aiemmin käytetty.
1+1=CFT+VR
Yhdistimme CFT+VR -hankkeessa psychopathy.comp -malllin VR-ympäristössä tapahtuvaan taitoharjoitteluun. Nuori pääsee näin kokemaan virtuaalitodellisuudessa uhkaavia ja ahdistavia tilanteita, jotka tosielämässä tyypillisesti aiheuttavat aggressiivisia tunteita ja myös laukaisevat väkivaltaista käyttäytymistä. Väkivaltaisten impulssien kontrollointia on hyvin vaikeaa ellei mahdotonta harjoitella tosielämän tilanteissa turvallisesti ja eettisesti. Virtuaalitodellisuudessa sen sijaan tilanne on toinen: fyysistä vaaraa itselle ja muille ei ole, ja tilanne on aina mahdollista keskeyttää heti, jos se menee henkilökohtaisen sietokyvyn yli.
CFT+VR hoitojaksossa on 25 tapaamista. Osallistuminen on nuorelle vapaaehtoista. Terapeutti ja nuori tapaavat kerran viikossa, joten koko jakson läpikäyminen kestää puolisen vuotta. Jokainen terapeutti on käynyt viikon mittaisen intensiivikoulutuksen, jossa Portugalilaiset menetelmän kehittäjät opettivat heille psychopathy.comp menetelmän käyttöä. Lisäksi terapeuteille tarjotaan säännöllistä työnohjausta teamsin kautta. VR-puolen koulutuksen ja tuen tarjoaa THL. Terapeutit ovat lähteneet hankkeeseen innolla mukaan – mutta mitä sanovat siihen osallistuneet nuoret?
”Tykkään olla mukana”
Pyysimme erästä koulukodissa asuvaa hankkeeseen mukaan lähtenyttä nuorta kertomaan kokemuksiaan hankkeesta. Hänellä oli terapiamallista paljon hyvää sanottavaa:
- ”No mun mielestä tää on ollut ihan tosi kivaa. Kaikki nää mahdolliset kerrat, kaikki mihin mä oon pystynyt täällä ja mitä ollaan käyty läpi – kaikki tää on kuulostanut niinku semmoiselta että oikeasti välitetään. Kaikki on oikeasti jotenkin semmoista, että koitetaan saada asiat selville ja koitetaan niinku saada asiat kuntoon ja niinku autetaan nuoria, tutustutaan paremmin. Niinku kyllä mä tykkään itse tästä ja tykkään olla mukana.”
Vaikka ohjelma on vielä kesken, nuori sanoo että sekä itsetuntemus että aggression hallinta ovat jo nyt muuttuneet helpommiksi. Samoin omien tunteiden tunnistamiseen ja käsittelyyn ylipäänsä on löytynyt uusia välineitä.
- ”Mä oon oppinut erilaisia keinoja tuntemaan itseäni, hallitsemaan vihaa. Mä oon oppinut esimerkiksi hengittämään tilanteessa missä on niinku tosi niinku painostava ilmapiiri tai tosi rauhaton tilanne.”
Vaikka käsiteltävät asiat ovat hyvin henkilökohtaisia, nuoren mielestä osallistuminen on tuntunut helpolta:
- ”Tästä oppii tosi hyvin erilaisia keinoja suodattaa omia tunteita, omaa vihaa, omaa tämmöistä ajatusmaailmaa ja kaikkea. Tää on tosi niin kun helppo olla mukana.”
Kun hanketta alettiin suunnitella useita vuosia sitten, meillä hankkeen tutkijoilla oli yhtenä tarkoituksena kehittää hoidon työkalupakkiin jotain aivan uutta. Ilmeisesti olemme onnistuneet tässä tavoitteessa ainakin jossain määrin, sillä haastattelemamme nuori kokee, että CFT+VR tarjoaa muihin hoitomalleihin verrattuna aivan uudenlaista ja positiivista näkökulmaa:
- ”Tää ei ollut semmoinen samanlainen mikä on kaikki muut terapiat ja tällaset missä ollaan ja jutellaan ja puhutaan kaikki asiat läpi vaan tää oli semmoinen että koitetaan enemmänkin tutustua itseemme. Koitetaan saadaan asiat läpi niinku silleen että kaikki on selvää mikä on päässä että ei ole sillee solmujen välissä vaan ollaan niinku avonaisin naruin täällä.”
Tutkijan näkökulmasta juuri tämä on varsin ilahduttavaa palautetta. Vaikka CFT+VR -hoidon tehon pitkäaikaisia vaikutuksia selvitetään vuosien seurantatutkimuksella, olemme jo saavuttaneet yhden tärkeimmistä tavoitteistamme.
Hanke jatkuu ja tieto karttuu
CFT+VR käynnistyi Vuorelan, Sippolan ja Sairilan koulukodeissa 2023 syksyllä. Se laajeni elokuussa 2024 Limingan koulukotiin sekä Perhekuntoutuskeskus Lausteen sijaishuollon yksiköihin ja Hoivatien lastensuojelun erityisyksiköihin. Koulukotien lisäksi hankkeessa on mukana useita vankiloita, joissa on alle 21-vuotiaita vankeja. Kun sekä koulukodit että vankilat lasketaan yhteen, hankkeessa työskentelee tällä hetkellä yhteensä 22 koulutettua terapeuttia.
CFT+VR ohjelman on tällä hetkellä käynyt alusta loppuun läpi yhteensä 11 nuorta. Tutkimusta varten tavoitteena on saada mukaan 72 nuorta. Osallistuminen on vapaaehtoista, ja nuorten mukaan saaminen on hankkeen tutkimuksen onnistumisen kannalta ensiarvoista. Tämän vuoksi on tärkeää, että työntekijät kertovat nuorille hankkeesta aktiivisesti – ja mahdollisimman positiiviseen sävyyn. Samoin, mikäli esimerkiksi keskusteluissa omaohjaajan kanssa jo mukaan lähtenyt nuori kertoo, että meinaa jättää hoidon kesken, asiasta kannattaa keskustella nuoren kanssa positiiviseen sävyyn. Ohjelman yksi taustalla vaikuttava periaate on, että nuorelta ei pyritä ottamaan pois sellaisia selviytymiskeinoja, mitkä hän on kokenut toimiviksi. Päin vastoin, osallistumalla ohjelmaan nuori saa työkalupakkiinsa lisää keinoja erilaisissa tilanteissa toimimiseen. On hänen oma päätöksensä, käyttääkö hän näitä uusia pelimerkkejä vai ei.
Koska CFT+VR hanke ja siihen liittyvä tieteellinen tutkimus on vielä vasta alkutaipaleella, virallisia tuloksia menetelmän tehosta ja etenkään muutoksen pysyvyydestä ei ole vielä olemassa. Tämän hetken tiedon perusteella voidaan kuitenkin jo todeta, että oikein hyvältä vaikuttaa. Erityisen merkittävää on, että osallistujien kylmä-tunteeton -luonteenpiirteet vaikuttavat vähentyvän ohjelman myötä. Tällaisia niin kutsuttuja psykopatiapiirteitä on aiemmin pidetty mahdottomina hoitaa, ja itse hoitoa on ajateltu jopa vahingollisena. CFT+VR:n tulosten perusteella tällaiseen hoitopessimismiin ei kuitenkaan ole aihetta.
Ensimmäinen hankkeen tuloksia esittelevä vertaisarvioitu tieteellinen artikkeli on hyväksytty julkaistavaksi, ja se ilmestyy vuoden 2024 lopulla. Tämä väitöskirjatutkija Mirva Heikkilän artikkeli kuvaa tapaustutkimuksen avulla yhden nuoren ajattelussa ohjelmaan osallistumisen myötä tapahtunutta muutosta.
CFT+VR on Helsingin yliopiston ja THL:n yhteistyöhanke ja osa Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittamaa IMAGINE-konsortiota. Ulkomaisena yhteistyötahona toimii psychopathy.comp -menetelmän kehittänyt Coimbran yliopisto Portugalissa. Hanketta ja sen taustaa kuvataan tarkemmin Haaste-lehden artikkelissa.
Lisätietoja: marko.manninen@thl.fi
Marko Manninen
PsT, dos., psykoterapeutti
THL:n tutkimuspäällikkö