Suomen Koulukotien Urheiluyhdistys ry:n kalastus- ja retkeilyleiri Kuhmoon 30.5.–1.6.2022

Suomen Koulukotien Urheiluyhdistys ry:n kalastus- ja retkeilyleiri Kuhmoon 30.5.–1.6.2022

Osallistujia oli kahdesta koulukodista; ohessa reissun tunnelmia Sairilan koulukodin ohjaajan Janne Kinnusen kuvaamana.

Retki alkoi maanantaina 30.6.2022; pitkä ajomatka Mikkelistä Kuhmoon sujui kärsivällisesti, ilman ongelmia ja hyvällä retkimeiningillä. Kuhmossa majoituttiin mökkiin, jossa oli myös toisen koulukodin ohjaaja sekä leirille osallistuva nuori. Maanantaina majoituttiin ja grillailtiin iltapalaa tunnelmallisessa kodassa.

Reissu innostus ja ensimmäisen yön jännitys hieman valvotti nuorisoa, mutta nuoret olivat koko päivän hyvin puheella tavoitettavissa ja ohjattavissa. Leirille osallistuvat nuoret ryhmäytyivät nopeasti ja toiminta oli muita huomioivaa, osallistavaa ja yhteisöllistä.

Toisena leiripäivänä nuoret heräsivät aamulla seitsemän aikaan omatoimisesti. Aamupalan yhteydessä keitettiin pannukahvit, jonka keittämistä yksi leiriläisistä halusi opetella. Aamupalan ja aamutoimien jälkeen suunnattiin läheiselle koskelle koskikalastamaan.

Suomen Koulukotien Urheiluyhdistys ry:n kalastus- ja retkeilyleiri Kuhmoon 30.5.–1.6.2022

Kalastussessio kesti noin neljä tuntia ja keskittyminen toimintaan säilyi hyvänä loppuun asti. Toiminnassa näkyi sinnikkyys ja muiden huomioiminen.

Ruokailun ja kauppareissun jälkeen palattiin Lentiiran lomakylään, jossa järvíkalastettiin soutuveneillä vielä noin 4 tunnin sessio. Nuoriso sai soutaa keskenään toisella veneellä ja työntekijät toisella veneellä. Kova tuuli vaikeutti kalastusta ja toi mieleenpainuvia kokemuksia. Yksi nuorista toimi veneen soutajana ja joutui tekemään hartiavoimin töitä kovassa tuulessa. Kovassa tuulessa soutaminen, vaihtelevat olosuhteet ja tilanteet olivat kaikille jännittävä kokemus. Päivän tapahtumat purettiin myöhemmin keskustelemalla. Nuorten mielestä suurimpana oppina oli luontoilmiöiden arvioiminen, omien kykyjen arvioiminen ja luonnon kunnioittaminen.

Loppuillasta ohjelmassa oli vielä kylpemistä savusaunassa ja päivän päätteeksi grillattiin. Päivä sujui ohjelman mukaisesti ja oli erittäin toiminnallinen varhaisesta aamusta ilta myöhään. Yhtään tylsistymistä tai hiljaista hetkeä ei päivään sisältynyt. Tähän kuva Hyvää osallistumista nuorilta ja yhteistyökykyä niin vertaisryhmässä kuin myös työntekijöiden kanssa.

Kolmantena leiripäivänä nuoret heräsivät seitsemän aikaan omatoimisesti ja keittivät pannukahvit. Nuoret osallistuivat aamulla koskikalastukseen, vaikka väsymys jo hiukan painoikin. Mökin siivoilujen jälkeen suoritettiin paluumatka Mikkeliin samalla hyvällä retkiasenteella, ilman ongelmia. Nuoret olivat vahvasti retken toteuttajia eivätkä pelkästään toimintaan osallistujia.