Fresh Together – Nuorten kokemuksia katutaiteen ja rap -musiikin tekemisestä

Fresh Together - Nuorten kokemuksia katutaiteen ja rap -musiikin tekemisestä

Taiteen tekeminen oli alkuun jännittänyt ja ollut outoakin. Osallistuminen tuntui pelottavalta ja ahdistavalta, jolloin kieltäytyminen oli ollut ensimmäinen varma valinta. Tunne muuttuikin rohkeuden ja uteliaisuuden siivittämänä aktiiviseksi ja innostuneeksi osallistumiseksi. Suurin osa oli tekemässä graffiteja ja rap -musiikkia ensimmäistä kertaa. Moni löysi itsestään uusia taitoja: lyyristä lahjakkuutta, piirustustaitoja, sinnikkyyttä ja herkkiä vuorovaikutustaitoja. Puhuttelevaa oli oppilaan kokemus siitä, että näinkin voi ilmaista mielipiteitään.

Päivä sai meidät kaikki toimimaan uudella tavalla. Eräs nuori oli koulun toiminnassa mukana ensimmäistä kertaa yhdessä muiden kanssa. Peinttaaminen vei mennessään. Toinen nuori oli odottanut projektia niin innolla, ettei ollut malttanut nukkua. Hän oli kirjoittanut riimejä yötä myöten odottaen, milloin pääsisi nauhoittamaan Stepan kanssa. Nauhoituskoppiin päästyään nuori ei malttanut edes lähteä välillä syömään.

 

”Innostavinta oli, että sai suunnitella oman graffitin ja valita siihen värit. Oli kiva, kun sai itse valita, mistä sanasta tekee graffitin. Päivässä oli parasta se, että sai itse maalata seinään. Oikea tekeminen oli parasta. Osallistumaan auttoi, kun ei ollut muuta ihmispaljoutta samaan aikaan maalamassa. Silloin pystyi keskittymään maalaamiseen ilman mitään häiriötekijöitä. Kokeilin erilaisia maalaustekniikoita spraymaalilla ja tein oman teoksen. Tulos oli mielestäni hieno. Haluaisin tehdä lisää graffiteja.”

 ”Katutaiteesta on iloa, koska silloin voi ilmaista itseään teosten kautta ja mahdollisesti sitä kautta vaikuttaa muidenkin fiiliksiin ja ajatuksiin. Toivoisin lisää tällaisia päiviä!”

 ”Musiikin tekeminen ja ryhmätoiminta olivat päivässä innostavinta. Parasta päivässä oli, kun sain laulaa. Minua auttoi osallistumaan muiden kannustus. Uusia taitoja, joita harjoittelin olivat tempo ja rimmaaminen. En ole ennen kirjoittanut lauluja. Katutaiteesta on iloa, koska silloin saa toteuttaa itseään. Katutaiteen kautta voi ilmaista omia mielipiteitään. Toivoisin lisää tällaisia päiviä, koska silloin nuoret saavat uusia näkökulmia musiikkiin ja taiteeseen.”

 

Kiitos nuoret. Opetitte myös meille aikuisille rohkeutta heittäytyä, avoimuutta ja innostuksen paloa.

 Terkuin,
 Stepa, Hende, Nina Kuu, Jessica Mimmit räppää, valokuvaaja Ville-Vaikko ja Vuorelan väki.