Lähes 200 vuotta vanhan Sippolan koulukodin päärakennuksen purkutyöt

Kartanon toisesta kerroksesta kaikki on purettu pois tukirakenteita lukuun ottamatta.

Ainutlaatuisen remontin purkutyöt tehty – Lähes 200 vuotta vanhan Sippolan koulukodin päärakennuksen hirret ovat säilyneet varsin hyvässä kunnossa

Senaatti-kiinteistöjen Itä-Suomen alueen rakennuttajapäällikkö Juha-Pekka Peltonen myhäilee tyytyväisenä, kun Sippolan koulukodin remontti on etenemässä jälleen uuteen vaiheeseen. Mittavat purkutyöt on saatu päätökseen, ja varsinainen rakennusurakka on käynnistymässä kesäkuun puolivälissä.

– Tämä on Suomen mittakaavassa hyvin merkittävä hanke, sillä kovinkaan usein ei pääse toteuttamaan näin vanhaa ja isoa kohdetta, muistuttaa Peltonen. Vuonna 1836 valmistunut arvorakennus on Suomen suurin puukartano ja siinä on noin 1600 neliötä.

– Talon käyttötarkoitus on muuttunut kiinteistön elinkaaren aikana ratkaisevasti, mutta niin vain rakennus on taipunut uuteen käyttöön. On hienoa, että näin upeaa kartanoa hyödynnetään edelleen, eikä tehdä uudisrakentamista, iloitsee Peltonen.

Sippolan koulukodin remontin tämänhetkisestä remonttitilanteesta kerrottiin äskettäin Senaatti-kiinteistöjen ja koulukodin henkilöstön edustajille. Paikkoja esitteli kohteen rakennustöiden valvoja Hannu Hovi Sweco PM Oy:stä.

– Sisäpuolen purku-urakka on valmis, ja kaikki hirsikorjaukset on tehty. Kyseessä on perinteinen suomalainen hirsirakennus, jonka työnjälki on laadukasta. Hirret ovat pääosin hyväkuntoisia. Toki pintalahoa oli jonkin verran, ja nämä paikat korjattiin uusilla hirsillä, selvittää Hovi.

– Purkaessamme seiniä löytyi pinkopahvia ja sen alla vanhoja venäläisiä sanomalehtiä, jotka olivat aikanaan toimineet tapetteina. Lehdet otettiin talteen ja toimitettiin Museovirastoon.

Hannu Hovi kertoo, että kesäkuun puolivälissä alkava varsinainen rakennusurakka kestää vuoden verran.
– Sisätilat saneerataan täysin, ja kartanon ulkopinnat maalataan. Kesäkuussa 2024 tapahtuu luovutus tilaajalle eli Sippolan koulukodille, joka käynnistää omat toimensa. Koulukoti ottanee uudet tilansa käyttöön loppukesästä tai syksyllä 2024, arvioi Hovi.

Juha-Pekka Peltonen kertoo, että korjaustöiden kustannusarvio on osapuilleen 9 miljoonaa euroa. Kaksi vuotta sitten summaksi arvioitiin noin 7,5 miljoonaa.
– Mitään yllätyksiä ei ole kunnostustöiden aikana tullut. Kustannusarvion nousu selittyy rakennuskustannusten kasvulla, toteaa Peltonen.
Tähän mennessä saneeraustöissä on ollut parisenkymmentä työntekijää.
– Seuraavassa työvaiheessa on samaan aikaan töissä enimmillään noin 20 ihmistä, arvioi Peltonen.

Sippolan koulukoti aloitti toimintansa vuonna 1909. Se on yksi valtion viidestä koulukodista. Sippolan koulukodin päärakennuksen remontin aikana kaikki toiminnot järjestetään sen lähettyville rakennetuissa väistötiloissa.

 

Teksti ja kuvat: ILKKA KUJALA