Valtakunnallinen lastensuojelun kehittämisyhteisö Pesäpuu ry ja Valtion koulukodit ovat luoneet lastensuojeluun uudenlaisen työskentelytavan nuorten päihteiden käytön käsittelyyn. Hoidollista näkökulmaa painottava työkirja lisämateriaaleineen ohjaa sekä nuorta että aikuista käsittelemään päihteisiin liittyviä asioita yhdessä, nuorta arvostavassa hengessä. Tutustu ja tilaa materiaali Pesäpuun verkkokaupasta.
Suomi on Euroopan kärkisijoilla nuorten huumekuolemissa. Päihteitä toistuvasti käyttävät nuoret sijoitetaan usein lastensuojelulaitoksiin, joissa päihdehoidon osaaminen valitettavasti vaihtelee. Tiukat rajoitustoimenpiteet on suunniteltu suojelemaan nuoria päihteiden vaaroilta, mutta ne eivät yksin riitä. Nuoret saattavat kokea rajoitukset rangaistuksina ja provosoitua niistä, mikä estää pääsemästä päihteiden käytön todellisiin juurisyihin käsiksi. Tällöin päihteiden käyttö voi jatkua.
”Nuoret tarvitsevat kunnioittavaa kohtaamista. Päihteitä käyttävä nuori on rakkauden arvoinen siinä missä kaikki muutkin nuoret. Nuorta ei voida auttaa hänen asioissaan ilman aitoa, yhteistyöhön perustuvaa kohtaamista ja kuulemista. Päihteistä puhuminen voi olla ammattilaisille vaikeaa, kun sanasto ja oma ymmärrys päihdemaailmasta puuttuvat. Omaa osaamistaan voi vahvistaa koulutuksilla, mutta ammattilaisen asettuminen ei-tietämisen tilaan on paras vaihtoehto. Annetaan nuoren kertoa asioista. Kysytään, tutkitaan ja kiinnostutaan lisää”, kertoo Pesäpuu ry:n erityisasiantuntija Tuula Sillanpää, joka on kirjoittanut työkirjan yhdessä kollegansa, kehittämispäällikkö Johanna Barkmanin kanssa.
Nuoren päihdetyökirja lastensuojeluun -materiaali on syntynyt Valtion koulukotien tarpeesta. Työskentelytavassa selvitetään yhdessä nuoren kanssa, miksi päihteet ovat hänelle merkityksellisiä. Valtion koulukotien johtaja Kaisa Tammi toteaa: ”Työskentelyn tulee edetä nuoren omassa tahdissa, ja aikuisen tehtävänä on kuunnella nuorta kunnioittavasti, silloinkin, kun hän puhuu positiivisesti päihteistä. On tärkeää olla moralisoimatta tai tuomitsematta hänen valintojaan, jotta nuori kokee tulevansa aidosti kuulluksi ja ymmärretyksi.”
Ammattilaiset tarvitsevat tukea omaksuakseen uuden ajattelutavan. Nuoren itsensä vahingoittava käytös voi herättää monenlaisia tunteita. Nuori kuitenkin tarvitsee aidon kohtaamisen lisäksi neutraalia tietoa päihteistä sekä tukea tämänhetkiseen elämäntilanteeseensa.
Muutos vaatii kaikilta aikaa. Nuoren motivaatio muutokseen voi tapahtua vaiheittain. ”Materiaalissa pohditaan nuoren elämäntarinaan liittyviä kysymyksiä, kuten ’kuka minä olen’ ja ’mihin minä kuulun’, mutta ennen kaikkea sitä, mihin nuori on menossa. Nuori voi kokea olevansa muutostilassa. Siksi häntä on tärkeää auttaa löytämään omaa paikkaansa elämässä”, toteaa Johanna Barkman.
Työkirja pohjautuu systeemiseen ajatteluun ja ottaa huomioon nuoren perhetilanteen ja elämänkokemukset. Se tarjoaa runsaasti työkaluja sekä nuorelle että ammattilaiselle auttaen.
Työkirja pohjautuu systeemiseen ajatteluun ja ottaa huomioon nuoren perhetilanteen ja elämänkokemukset. Se tarjoaa runsaasti työkaluja sekä nuorelle että ammattilaiselle auttaen keskustelemaan ja käsittelemään vaikeita aiheita yhdessä. Kirja sisältää myös vakauttavia ja voimavaroja vahvistavia harjoituksia.
Nuoren päihdetyökirja lastensuojeluun julkaistiin Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä Tampereella 8.10.2024.
Kirjan julkaisuwebinaari
Kirjan julkaisuwebinaari järjestetään 28.10.2024 klo 14–16. Tilaisuuden avaa Valtion koulukotien johtaja Kaisa Tammi. Tilaisuudessa kirjan kirjoittajat Tuula Sillanpää ja Johanna Barkman kertovat päihdetyökirjan sisällöistä ja käyttömahdollisuuksista nuoren kanssa.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen 23.10.2024 mennessä tästä
Lisätietoja antavat Pesäpuun ja Valtion koulukotien työntekijät tuula.sillanpaa(at)pesapuu.fi ja johanna.barkman(at)pesapuu.fi sekä Valtion koulukotien johtaja kaisa.tammi@valtionkoulukodit.fi.